I en travl hverdag, hvor timerne på kontoret foran computeren flyver af sted, og der altid venter en ny opgave lige om hjørnet, tænkte jeg, at det kunne være interessant at prøve at have fuld fokus på at være i nuet, og det der sker lige nu.

Jeg er på vej hjem i flyet fra Spanien. Jeg har lige taget fire dage ud af kalenderen, hvor jeg hverken har brugt min mobil eller min computer. Fire dage, hvor jeg har givet mig selv den luksus at tage på kursus i mindfullness. Efter at have skrevet om mindfull running er jeg blevet interesseret i, hvad det egentlig vil sige at være mindfull.

Løb er i høj grad en aktivitet, som kan bruges til at vende blikket indad og have fuld fokus på sig selv og sit løb. At sætte det ene ben foran det andet uden at tænke på noget andet.

Nu sidder du måske tænker, at nu bliver hun da lige lovlig hippie, og det var også med en vis skepsis, at jeg steg ind i flyveren herned. Men jeg måtte give mig hen i forhold til, hvor godt det kan føles at lægge de daglige opgaver til side og i stedet kigge indad og få gode tips til, hvordan jeg kan få mere fokus i de ting, jeg laver. Også selvom der er travlt på kontoret.

Løb er i høj grad en aktivitet, som kan bruges til at vende blikket indad og have fuld fokus på sig selv og sit løb. At sætte det ene ben foran det andet uden at tænke på noget andet. Mit bud er, at rigtig mange af jer løbere netop er gode til at være tilstede, når I løber. Måske bruger du allerede løb til at opnå en tilstand af ro, måske bruger du åndedrættet eller måske har du ligesom mig brug for et par fifs til, hvordan du bedre kan opnå tilstedeværelse, ro og nærhed i de ting, som du beskæftiger dig med.

I hvert fald kan det anbefales lige at stoppe mentalt op i ny og næ, mens du løber, for at vende blikket indad. Brug eventuelt de smukke sommeraftener til lige at tage en timeout og prøve at løbe med skærpet opmærksomhed på dine skridt, dit åndedræt og de ting, du løber forbi.

Og når man nu snakker om fokus på dine skridt, så har der været meget snak i medierne, såvel som i løbeverdenen generelt, om Fivefingers, som er blevet dømt til at betale cirka 20 millioner kroner tilbage til de amerikanske løbere på grund af ‘falsk’ markedsføring. En sag, der bunder i, at de har kaldt deres sko for sunde i markedsføringen. Anklagen mod dem er ligeledes, at det at løbe i bare fødder endda kan give risiko for manglende beskyttelse, som kan føre til skader såsom stiksår og give overdreven belastning til fødderne.

En dom, som i flere danske medier er blevet udlagt som om, at barfodsløb har været en komplet svindel. Så enkel er sagen naturligvis ikke i en kompleks løbeverden, hvor man bør være sig bevidst om, at enhver form for nyt udstyr, især så radikalt som det jo er at skifte fra traditionelle løbesko til barfodssko som Fivefingers, kræver en stor og dedikeret tilvænning, hvor man arbejder med sin løbestil. Og ja, naturligvis skal man være opmærksom på, hvor man placerer sine fødder. Hermed ikke sagt, at vi på redaktionen vil blåstemple de helt minimalistiske sko som det eneste rigtige, men når man som løber får nyt udstyr, endsige ny løbeteknik, skal man bruge sin sunde fornuft og langsomt lære at bruge produkterne, teknikkerne osv. Hvis du er til naturligt løb, så husk altså at tage det lidt med ro i starten, så kan du senere fyre den af, når din krop har vænnet sig til den nye løbestil. Og tidens gode nyhed på den front er, at det ser ud til, at du nu ikke længere skal være bange for at løbe for meget, som traditionelle medier ellers i årevis har skreget om.

En ny dansk undersøgelse viser nemlig, at det ikke er usundt at være supermotionist eller at løbe mange kilometer i hverdagen. Det vidste vi naturligvis godt her på redaktionen, men det er altid godt, når forskningen understøtter det. Rapporten ‘Supermotionisme’ beskriver, hvordan cirka fem procent af den danske befolkning er at karakterisere som supermotionister, og selvom folk, der træner meget, har tendens til at få et større hjerte og større forekomst af forkammer-flimmer i hjertet, er de positive gevinster langt større end de risici, som er forbundet med hård træning. Forskerne erkender dog, at der er brug for meget mere forskning for at kunne drage sikre konklusioner og anbefaler derfor den gyldne middelvej.

Med håb om et godt løb derude, hvor du får det bedste ud af det. Hvad enten det er at få lidt indre ro eller fyre den max af.

Sofie Hvitved
Chefredaktør
sofie@lobemagasinet.dk