fbpx

C_iStock_000012737811LargeAlle løbere har prøvet at have ømme muskler efter en intens løbetur, men det kan forebygges med solid opvarmning, udstrækning og ved at overholde restitutionstiden. Fysioterapeut Morten Jensen giver her sine bedste råd.

Her er 10 gode råd til at mindske ømhed og skader

1. Varm op. Springer du direkte ud i intensivt løb med stive muskler, er der en større risiko for skader. Trætte muskler har lettere ved at blive skadet, da de ikke har den samme energi til at klare den belastning, du udsætter dem for ved træning.

2. Øg først varigheden af træningen frem for intensiteten, musklerne har brug for at vænne sig til den nye udfordring. Dermed undgår du overtræning, der kan fremprovokere skader.

3. Øg mængden og intensiteten med max 5-10 % om ugen.

4. Drik evt. energidrikke med protein og prøv at få nok antioxidanter og aminosyrer, når du træner hårde træningspas. Eller prøv med kirsebær.

5. Læg korte sprint med middel intensitet ind i dine normale træningsløb, som du følger op af almindelig gang. På den måde varierer du dit løb på selve turen.

6. Stræk godt ud, når du er færdig med at træne for at øge blodgennemstrømningen.

7. Du kan derudover også bruge nogle varme omslag til at øge blodcirkulationen. Men er der tale om en betændelsestilstand, så er det kolde omslag med is, du skal have fat i. Tag evt. iskolde bade for at reducere inflammationen efter lange eller ekstra intensive træningspas.

8. Overhold restitutionstiden, selvom det kribler i kroppen for at komme i gang.

9. Er musklerne forsat ømme og trætte, så tag en cykel- eller svømmetur i stedet for løb.

10. Skriv træningsdagbog, så du kan holde øje med din træning og ikke mindst din krops signaler.