fbpx

Den nyeste model fra Vibram FiveFingers er nu på markedet. Bikila EVO WP hedder modellen, som får en blandet anmeldelse med på vejen fra anmelder Henrik Eiberg.

Vibram FiveFingers Bikila EVO WP er endnu et nyt skud på stammen fra Vibram FiveFingers (VFF). Man har ‘bygget’ på den gamle succes Bikila og tilført nogle ændringer og dermed skabt en vandtæt ankel løbestøvle til den inkarnerede VFF bruger, så man kan komme gennem vinteren uden våde fødder. WP i navnet på skoen står for ‘Water Proof’, og skoen er slået op som den første vandtætte løbesko fra VFF.

Ikke som andre VFF

Umiddelbart ligner EVO WP meget godt resten af ‘familien’ fra VFF med de karakteristiske ‘tåbokse’ til hver tå, deres vibram sål og stræk materiale til resten af skoen, men her stopper det også. Både den ældre Bikila EVO og den nye WP har til forskel fra andre af deres modeller begge gummi knopper på sålen. Gummisålen på EVO WP modellen er blevet forstærket med ekstra gummi, og der er blevet lavet ekstra riller og påført Vibram Icetrek rubber for at kunne stå bedre fast. Skoen står også virkelig fast selv i vådt og mudret føre, og jeg mener helt klart, at mange andre skoproducenter ville kunne lære lidt af det greb, som denne sko har.

Vandtæt overdel

For at tilpasse skoen et vådt klima har man, udover sålen, valgt at bygge skoen op med en vandtæt stræk membran (tri-layer stretch) og en sok-lignende meget blød inderside. Der går en lynlås fra midten af vristen op og lukker på anklen, hvorunder der er en simpel snøre lukning, og det hele lukkes tæt med en velcro lukning omkring anklen.

Ikke et barfods-hit

Desværre betyder sålens øgede gummilag, at skoen er den sko i FF-serien med den dårligste respons fra underlaget. Derudover ville jeg ønske, at man ikke brugte tåbokse – tåboksene i EVO WP er blevet en del mere snævre end på tidligere modeller, måske grundet mere og andet materiale til at holde vandet ude, hvilket i kombination med den nye sål helt sikkert giver mindre bevægelighed for mine tæer og forfod. Jeg forsøgte også med FF sokker for at mærke forskellen, men det besværliggjorde kun processen med at få skoen på. Jeg er sikker på, at flere vil få svært ved at komme i skoen med sokker, også selv om skoene er et nummer større. Lige når man rammer vandet med skoen, føles det som om, at man bliver våd. Jeg ved, at flere mener, at den ikke er helt vandtæt, men min klare oplevelse er, at den helt sikkert er vandtæt. Dog skal man være opmærksom på, at hvis vandet kommer ind, kan det ikke komme ud igen, og det samme gælder sved og fugt generelt.

Skoen er lavet til de kolde måneder og til det våde vejr, hvor man ønsker at holde varmen og undgå våde fødder. Jeg syntes nu ikke, at EVO WP var bemærkelsesværdig bedre til at holde på varmen, men det hjælper selvfølgelig med en sok, hvis man kan få plads og har brug for at holde sig lidt varm. Derudover oplevede jeg, at skoens øvre sok sad løst, og at lynlåsen derfor, på trods af utallige forsøg på at fastgøre den, gled lidt ned ved alle mine testture. Skoen er ikke kun konstrueret med øje for løb, hvilket den også afspejler. Så for en løber er der helt sikkert plads til forbedringer, hvilket det klart vil kræve, før end den kan blive et aktivt alternativ i mit løbeskab.

Bedømmelse: ★★★☆☆☆

Tester: Henrik Eiberg

Vægt: 158g

Vejl. pris: 1.299,-

Web: www.vibram.com