Vi giver dig her en række praktiske råd, som du kan bruge næste gang, du skal tage et løbebillede – hvad end du tager billeder af andre, eller selv har kameraet med på turen. Nogle af rådene kræver et mere prof kamera, men de fleste nye kameraer har gode indstillingsmuligheder, så gå på jagt i manualen!

1. Den rigtige placering. Sørg for at placere dig et sted på ruten, hvor det er sandsynligt, at løberen kan vise noget action. Det mest oplagte sted til et godt billede er i slutfasen, men vær opmærksom på, at der godt kan være mange mennesker, så det er sværere at få god plads. Hvis du gerne vil sikre dig flere billeder, så sørg for at kende ruten godt inden selve dagen og at have udvalgt et par steder, du vil tage billeder. Tag cyklen med, så du kan komme rundt til de forskellige steder hurtigere end den løber, du skal tage billeder af.

2. Lyset i ryggen. Sørg for at placere dig, så du har lyset i ryggen, og det dermed rammer løberen i ansigtet. Undgå at tage billeder i modlys.

3. Baggrunden. Overvej hvilken baggrund, du gerne vil have på billedet. Skal der være natur, heppende mennesker eller andre løbere?

4. Eksperimenter med vinklingen. Skyd nedefra eller oppefra i stedet for lige på. Det skaber anderledes og dermed mere interessante billeder. Fotos taget på højkant, indfanger bedst individuelle løbere, og du er sikker på at få fødderne med, mens fotos taget med bredformat er bedre til at indfange flere løbere.

5. Zoom/telelinse. Invester i en zoom-telelinse, så du bedre kan fange løberen. Et objektiv med god vægt sørger også for at mindske rystelserne ved et håndholdt kamera.

6. Vælg den rigtige indstilling. Selv de mest simple kameraer har en sportsindstilling, der sørger for at holde motivet – løberen – skarp i høj fart, da den vælger den hurtigste lukketid og højeste blænde. Dette kan også indstilles manuelt, hvor du skal gå efter omkring 1/640 i lukketid, hvis dit kamera tillader det. Du kan evt. vælge en højere ISO (lysfølsomhed), hvis det er en overskyet dag.

7. Gå fra autofokus til manuelt fokus. Find det sted, du regner med at tage billedet af løberen. Indstil kameraet til autofokus på det punkt og skift så til manuelt fokus, når løberen nærmer sig. Sådan ved du, at dit fokus er rigtigt indstillet, uden at skulle vente på, at autofokus finder fokus, mens løberen kommer forbi dig.

8. Panorér med motivet. Prøv af følge løberen med kameraet mens du tager billedet. Så får du en sløret baggrund og en løber i fokus!

9. Tag flere billeder i træk. Indstil kameraet til at tage flere billeder i træk efter hinanden, når du holder knappen nede. Så kan du altid vælge de bedste ud hjemme foran computeren.

10. Hvis du selv fotograferer under løbet, så stop op! Det behøver ikke at tage mere end to sekunder at få det gode foto i kassen, men du kan være næsten sikker på, at det bliver sløret, hvis du løber samtidig med, du tager billedet.