[sponsoreret] Nanna Bové er et stjerneskud på den danske løbescene, der trods at have startet på eliteniveau i en sen alder har opnået imponerende resultater som nu 28-årig atlet. Vi dykker ned i hendes oplevelser med at komme ind på løbescenen og hendes nylige sponsorat med ASICS. Få et indblik i Nanna Bovés rejse, hendes mål for fremtiden og hendes personlige tilgang til løb, som både indebærer struktur og et stærkt socialt fælleskab.

Kan du fortælle os lidt om din baggrund som løber, og hvordan du kom i gang med at træne på eliteniveau?

Jeg har altid været sportsglad, og jeg er flere gange blevet kåret til årets fighter på fodbold- og håndboldbanen i min barndom, hvilket nok var et resultat af manglende tekniske færdigheder og en stort konkurrence-mentalitet. Jeg startede med at løbe på efterskolen, da jeg blev korsbåndsskadet og derfor ikke kunne spille fodbold. På efterskolen vandt jeg over en masse af fyrene i en triatlon, og i gymnasiet slog jeg Coopertest-rekorden samt deltog i og vandt mit første race.

Jeg begyndte at holde af løb, fordi jeg både kunne konkurrere mod andre og mine egne tider, men jeg blev endnu mere grebet af løb i 2017, da jeg fik en billet til Copenhagen Marathon – tre uger før løbet. Året efter forbedrede jeg min tid med 45 minutter med struktureret træning. I slutningen af 2018 startede jeg i Sparta løbeklub som 23årig og det var første gang at jeg satte benene på et atletikstadion.

Jeg elsker, elsker, elsker at være på denne rejse! Jeg er begyndt at drømme.

Jeg har nu løbet lidt over 5 år på Team R i Sparta og omkring 1-2 år på eliteniveau. Jeg startede ikke i klub med forestillingen om at blive eliteløber, men for at træne i et socialt løbefællesskab, og derfor var det en flydende overgang for mig at ramme et eliteniveau. Jeg er blevet en klogere løber i løbet af års træning med skader og op- og nedture. Min krop er blevet stærkere i takt hermed og jeg har fået en stor tro på mig selv som atlet. Én ting er i hvert fald sikkert – jeg ville ikke være den løber, som jeg er i dag uden det sociale fællesskab.

Du er først begyndt at løbe på eliteniveau i en forholdsvis sen alder. Hvordan har det været at komme ind på løbescenen og endda levere så flotte resultater?  

Jeg elsker, elsker, elsker at være på denne rejse! Jeg er begyndt at drømme. Jeg er lige blevet færdiguddannet læge og jeg har valgt en kommende hverdag med deltidsarbejde i en almen lægepraksis, hvilket giver plads og rum til udvikling og stræben efter mål.

For et år siden havde jeg slet ikke drømt om, hvad løb nu giver mig af skønne muligheder og oplevelser. Det er vildt og jeg glæder mig meget til at se, hvor det tager mig videre hen! At finde noget som man brænder for, kan ske i alle aldre. Jeg har fundet glæden og passionen for løb inden for de sidste år – og ikke som ungdomsatlet, hvilket blot giver mig endnu mere lyst til at satse på mit løb, udvikle mig og skabe resultater.

Hvordan føles det at have indgået en sponsorataftale med ASICS? Hvilke overvejelser gjorde du i forhold til skiftet af sponsor?  

Det har været sindssyg godt at blive en del af ASICS, og jeg føler mig utrolig velkommen og taget imod af alle! I starten havde jeg mange overvejelser omkring, hvordan jeg ville se ud i de forstille brands, men efterhånden fik jeg også indset vigtigheden i et godt sponsor-match – herunder brandets “personlighed” og værdier. Derfor lagde jeg stor vægt på mødet med menneskerne som repræsenterer de forskellige brands. Det var en mavefornemmelse ift. at vælge sponsoraftale – og det har været det helt rigtige.

Produkter spiller uden tvivl en stor rolle. Det er alfa-omega at være i sit es, når man skal præstere til konkurrencer.

 Hvor stor en rolle spiller produkterne for dig, når det kommer til valg af samarbejdspartnere og brands, du ønsker at repræsentere? 

Produkter spiller uden tvivl en stor rolle. Det er alfa-omega at være i sit es, når man skal præstere til konkurrencer. Dette indebærer, at jeg føler mig godt tilpas – og derfor at mit race kit inklusiv en let og elegant carbonsko spiller! Derudover udtrykker man personlighed igennem sit valg af brands og hvad man tager på. Mode er mange ting – og det er også sportstøj. Jeg elsker at gå op i detaljen, og det skaber en enorm lyst at gøre det i mine outfits, når jeg bruger mange timer i dem hver dag. Derudover er det selvsagt at have gode løbesko.

Hvor stor en rolle spiller personlighed og værdier for dig, når det kommer til valg af samarbejdspartnere og brands, du ønsker at repræsentere? 

Det betyder utrolig meget for mig, at jeg føler mig velkommen og tilpas, samt set og hørt som person og ikke kun som ‘et løbsresultat’. Det er vigtigt for mig, at der er gode mennesker bag og en stemning som ligger op til sammenhold og udvikling. Jeg kan dermed repræsentere en samarbejdspartner eller et brand på bedste vis, når vi har samme værdier.

Du har allerede vundet flere danske mesterskaber og sat flere personlige rekorder. Hvad er dine mål for fremtiden, og hvad tror du er nøglen til at nå dem? 

Jeg drømmer om flere europamesterskaber og om at deltage i VM og OL. Jeg tror, at det kan lykkes med troen på at det kan lade sig gøre, flid i form af en stor portion struktureret træning med hjælp fra min træner og at hele rejsen dertil er sjov. Derudover at jeg kan rumme, at det ikke er nogen lige og nem vej dertil og at der kommer nedture, som man må tage ved lære af.

Jeg drømmer om flere europamesterskaber og om at deltage i VM og OL, og jeg tror, at det kan lykkes.

Hvordan ser du på samarbejdet med ASICS, og hvordan tror du, det kan hjælpe dig med at nå dine mål og udvikle dig som atlet? 

Jeg er utrolig glad for mit samarbejde med ASICS. ASICS giver mig muligheden for at fokusere på min sport i langt højere grad. En ting er gear, en anden ting er tilbud om højdetrænings-camps og races samt den hørbarhed og behjælpelighed, som de giver mig som atlet. Jeg føler mig meget privilegeret.

Hvordan træner du for at forbedre dig som løber, og hvilke udfordringer har du oplevet undervejs i din træning og karriere? 

Jeg træner med et mindset om, at det skal være sjovt at træne og ikke en sur pligt. Heldigvis er det nemt at gøre træningen sjov, når de sociale rammer er til det – i selskab med mit hold fra Sparta eller andre gode løbebekendtskaber er det sjældent, at jeg ikke nyder et workout.

Jeg træner med et mindset om, at det skal være sjovt at træne og ikke en sur pligt.

Jeg har forbedret – og forbedrer – mig som løber ved at træne hårdt, men også træne fornuftigt. For eksempel er det vigtigt at erkende, at nogle dage er hovedet bare ikke med på det planlagte workout og man må sadle om – og også uden mentalt at slå sig selv oven i hovedet grundet det. Det gode workout skal nok komme i hus en anden dag. Jeg elsker at presse mig selv og derfor har jeg lært på den hårde måde, at der nogle gange skal to streger under fornuftig, da jeg bestemt også har været skadet og overbelastet undervejs.

Hvad betyder det for dig at have en træner, der støtter og guider dig gennem din karriere, og hvordan arbejder I sammen for at nå dine mål? 

Min træner er utrolig lyttende og behjælpelig, og vi er gode til at have en dialog. Han optimerer og revurderer min træning samt har styr på alt omkring løb, såsom races, pointsystemer, træningslejre og mere til. Han banker den sunde fornuft ind i mit hoved, når den til tider er ikke eksisterende. Han er essentiel for mig, og jeg ville ikke være nået mit nuværende niveau uden ham.

Hvordan balancerer du træning, arbejde og personlige forpligtelser i din hverdag, og hvad er din tilgang til at opretholde en sund balance? 

På medicinstudiet delte jeg mit sidste semester op i to, så jeg havde en pause på et par måneder i starten af i år, hvor fokus var på træning frem mod EM 3000m indendørs. Det kræver en struktureret hverdag og til- og fravalg, at balancere både studie, det sociale liv, træning og vigtige stævner. Jeg skal som tidligere nævnt arbejde deltid hos en almen praktiserende læge fra juni måned og det næste 1-2 år frem – inden jeg skal i turnus som læge. Dette giver mig mulighed for at satse på løb, og det bliver utrolig spændende! Jeg finder balance i at være social igennem mit løb, men også i at dyrke tilværelsen og mine venskaber uden om løb.

Hvordan vil du beskrive din personlige tilgang til løb og sport generelt, og hvad vil du gerne sende med videre til kommende generationer af atleter? 

Jeg er en fighter og jeg elsker at træne – og træne hårdt. Jeg er også en 120-procent’er. Jeg kan ikke finde ud af at gøre noget halvhjertet, og det bliver man selvfølgelig nødt til en gang i mellem. Det skal man acceptere, så det ikke bliver en hæmsko, men derimod drivkraften på de rigtige givne tidspunkter. Eksemplet med ikke at lade sig slå ud på grund af en træning, som ikke ramte de ønskede tider.

Som tidligere nævnt er det vigtigt for mig, at træning er sjovt. Træning bliver sjovt for mig, hvis jeg gør det sammen med andre. Så nyd jeres passion og dårlige workouts sammen! Og husk at der er andet end løb i livet.

Hvordan ser du på fremtiden for dansk løb og atletik, og hvad kan vi forvente at se fra dig i de kommende år? 

Jeg tror, at der kommer mere fokus på landevejsløb, hvilket ses i form af World Athletics Road Running Championships i oktober i år. Jeg tror, at en større hype omkring landevejsløb får flere ud at heppe og støtte op om løb – også på distancer kortere end maraton og halvmaraton, som har den største opbakning i Denmark indtil videre. Royal Run har været eksemplet herpå igennem de sidste 6 år. Jeg synes, at det er utrolig fedt!

I de kommende år er målet at forsvare min titel som dansk mester på flere distancer, og prøve at kvalificere mig til større stævner. I kommer til at se en glad og passioneret løber, som jagter sine drømme!

Om Nanna Bové  

Klub: Sparta Løb og Atletik

Uddannelse: Cand.med. (læge)

Fremtidige mål: EM, VM og OL

Tidligere resultater: Dansk mester på 10.000, 5000m, 10k, cross og halvmaraton

PR: Halvmaraton: 1.11.49, 10k: 32,35, 5k: 16.04, 5000m: 15.59.79, 3000m: 9.12.07

Hendes 3 yndlingsprodukter fra Asics: Superblast, sleeves og Metaspeed sky

Følg Nanna på Instagram