fbpx

Vi tester Garmin Forerunner 225, som er et ultralet løbeur med indbygget pulsmåling.

Indbyggede pulsmålere er uden tvivl det nye sort inden for løbeure, og Garmin FR 225 har da også alt, hvad en motionsløber umiddelbart har brug for i et løbeur, hvis man er til et ur i mellemklassen. Udover GPS og den håndledsbaserede pulsmåler har den indbygget accelerometer til at registrere indendørsløb, aktivitetstracker, der kan måle skridt og kalorier hele dagen samt en række andre features. En slags alt i én løsning koblet sammen i et ur, der blot vejer 54 gram.

Det første der slog mig, da jeg pakkede uret ud af æsken, var, hvor let uret er, og hvor let det føles at gå med

Garmin_forerunner_225_løberneFeatures
Garmins Forerunner er en klassiker inden for løbeure, og denne opgraderede version af FR220’eren har en del nye features. Størst er naturligvis den indbyggede pulsmåler i håndleddet, som anvender en optisk sensor, der sender lys mod ens hud og derefter måler den mængde lys, der reflekteres tilbage. Derudover har den en aktivitetsmåler, som ligesom den indbyggede pulsmåler er taget fra deres aktivitetsarmbånd, Garmin Vivo, hvilket giver ret god mening at have som feature i forhold til tidens tendens inden for løbeure. Aktivitetsmåleren består af skridttæller, automatiske aktivitetsmål, søvnovervågning samt en aktivitetsindikator, som vises på enheden efter en periode uden aktivitet (man skal lige gå et par minutter for at nulstille den, hvis man har siddet stille for længe).

Alle funktionaliteterne i uret fungerer smidigt, og teknologien omkring pulsmålingen virker ret præcis

Det grafiske display i farver viser nemt alt fra puls, distance, tempo, skridt, højdemeter til forbrændte kalorier. Én af skærmene viser blandt andet en farveindikator, som hurtigt giver et visuelt overblik over ens pulszone og -slag pr. minut i realtid: Når den er grå, er man i sin opvarmningszone, blå er ens udholdenhedszone etc. Den har en alarm, som vibrerer i uret, hvis man afviger fra enten den zone eller det tempo, som man har forudindstillet uret til.

Uret er en anelse tungere end FR220, men det er stadig i den helt lette ende i forhold til andre løbeure (Fenix, Ambit, Polar mm) med sine blot 54 gram. Det har plads til 200 timers aktivitetsdata, og batterilevetiden er op til 4 uger i ur-tilstand og op til 10 timer i GPS-tilstand.

Garmin_forerunner_225_løberneSådan er det i brug
Det første, der slog mig, da jeg pakkede uret ud af æsken, var, hvor let uret er, og hvor let det føles at gå med. Jeg har selv en tendens til lige at lege lidt med nyt gear, inden jeg sætter mig ned og læser manualen. Det er en god måde at teste brugervenligheden og det intuitive element – og også her imponerer Forerunner 255. Navigationen er nem at bruge, uret starter hurtigt op og går i gang med at søge efter GPS, som den finder overraskende hurtigt. Ligeledes er den hurtig til at finde pulsen, og man kan komme ud at løbe lige efter at have tændt uret. Hvis man løber inden, GPS’en har fundet signal, vil uret selv udregne hastighed og distance ud fra bevægelsessensoren i uret, hvilket er en ret smart feature.

Alle funktionaliteterne i uret fungerer smidigt, og teknologien omkring pulsmålingen virker ret præcis. Accelerometeret har dog lidt en tendens til ikke at være helt præcis, hvilket især bliver påvirket af, hvordan man bevæger sine arme under løb, men det er stadig minimalt i forhold til at bruge de indsamlede data som retningslinje for ens løb.

Uret er nemt og intuitivt at bruge, og kan tilbyde data i den mængde, som man som motionist søger til løb uden for mange dikkedarer

Uret kobler selv af for GPS og bluetooth, hvis man har været inaktiv i en tid, hvilket den signalerer ved at vibrere, hvorefter den slukker efter 60 sekunder. På den måde undgår man at sluge på batteritiden med GPS’en og bluetooth tændt.

De forskellige displays i uret fungerer fint, og man kan selv bestemme, hvilke displays man vil have aktiveret under træningen. Man kan ligeledes indstille fem forskellige træningszoner, som følger ens puls, så man hurtigt kan danne et oveblik over, hvor intenst man træner.

Garmin_forerunner_225_løberneSelve aktivtetstrackeren tæller kun skridt med mere og måler ikke din puls hele dagen, som eksempelvis Fitbit Surge gør. Dette gør den kun under træning. Jeg har ikke brugt aktivitetsfunktionerne særlig meget, da jeg ikke synes, at det var behageligt at gå med uret i for lang tid ad gangen, og fordi det ifølge min smag er lidt for stort til det formål. Men den kan sagtens bruges til at give et overblik et par dage, hvis man har lyst til at se, hvor meget man bevæger sig i sin hverdag. Et andet ekstra plus, ved at uret har et accelerometer, er, at det også opsamler data om ens løbekadence, som kan aflæses i Garmin Connect og give et interessant indblik i, hvordan man løber.

Pasform
For at pulssensoren skal fungere optimalt, skal det sidde godt fast på armen – også selvom Garmin har indsat en lille silikonekant til at undgå, at der kommer lys ind til sensoren. Uret skal sidde lige over håndledsknoglen, så for at undgå, at det falder ned på armen, bliver det unægtelig nødt til at være strammet godt til. Jeg har tidligere testet Fit Bit Surge-uret, som også har pulsmåling på håndleddet, og der blev jeg ret hurtigt irriteret over at kunne mærke pulsmåleren, da den stikker lidt ud. Men på Garmin-uret mærkes den slet ikke.

App og træningsplaner
For at få det fulde udbytte af uret skal man ligeledes tilknytte en konto på Garmin Connect, hvor man udover et overblik over træningen også kan downloade og tilpasse diverse træningsplaner. Det kræver, at man downloader et lille program til computeren samt laver en profil over internettet, hvor man så har overblik over al info. Computeren kan ikke overføre data via bluetooth, så man skal bruge ledningen til det. Hvis man vælger at følge et program over uret, så skal man også være obs på, at man naturligvis kun får feedback til sit løb gennem vibration og dermed ingen audiofeedback – og det er temmelig omstændeligt at tilpasse træningsprogrammet, når man først har synkroniseret det med sit ur. Dette er dog ikke en test af denne funktion hos Garmin, så det er blot en mulighed, man kan vælge at benytte, hvis man ønsker det.

Konklusion
Garmin er nogle af de første af de store spillere inden for GPS-ure til at integrere pulsmåling ind i armbåndet – og det er der kommet et godt resultat ud af. Uret er nemt og intuitivt at bruge, og kan tilbyde data i den mængde, som man som motionist søger til løb uden for mange dikkedarer. Væk er tiden, hvor man skulle være ingeniør for at bruge et løbeur, nu er det bare at sætte uret på armen og komme i gang, omend uret også kan tilbyde masser af dybere data, skulle man søge disse. Jeg er eksempelvis aldrig selv rigtig kommet i gang med at benytte et pulsur til træning, men dette ur kan meget vel blive en ny fast løbemakker.

Det er inspirerende at have pulsmålingen til at løbe med, og det er blevet så nemt at bruge med dette ur, at selv de mest teknikforskrækkede rent faktisk kan finde ud af det. Uden det kræver den store viden. Den kobler hurtigt på, og de forskellige features fungerer rigtig godt. Alt i alt et meget spændende løbeur, som, vi godt tør spå, vil være ideelt for rigtig mange løbere, som søger et ur, der vil tage løbet et skridt videre, uden at man skal være datalog for at forstå målingerne.

Bedømmelse: ★★★★★☆

Tester: Sofie Hvitved
Dimensioner: 287 x 48 x 16 mm
Display: 180×180 pixel 25,4 mm diameter
Vægt: 54 gram
Vejl. pris: 2.399,-
Web: www.garmin.com