Fitbit Surge er Fitbits nyeste skud på stammen inden for fitness trackere. De har med denne model udviklet en hybrid mellem en fitness tracker og løbeur.

I årevis har opdelingen mellem løbeure og fitness armbånd været meget tydelig. Løbere løb med løbeure, fitness trackere var for folk, som gerne ville monitere deres generelle aktivitetsniveau. De sidste var typisk rettet mod folk, som gerne ville i gang med at have en mere aktiv hverdag. Sådan var markedet indtil Fitbit besluttede sig for at forsøge at udvaske denne forskel med deres nye smartswatch – et produkt midt imellem de to verdener. Et produkt skabt ud fra en drøm om at lade dig træne smartere.

fitbit_surgeHvad er Fitbit Surge?
Fitbit Surge er Fitbits mest avancerede tracker til dato. Det er et slankt ‘Fitness Super watch’ designet til elitepræstationer, som de selv skriver i præsentationen af uret. Med otte sensorer – som består af tre accelerometre, gyroskop, kompas, lyssensor, GPS og pulsmåler – kombinerer Surge den konstante fitness tracking med GPS, pulsmåling og diverse SmartWatch-funktioner. Den indbyggede GPS kan levere statistik som tempo, distance, højde, mellemtider, rutehistorik og træningsresuméer. SmartWatch-funktionerne indebærer blandt andet nummerviser og tekstmeddelelser på displayet, da den kan synkronisere med din smartphone.

På bagsiden af uret sidder PurePulse™- sensoren, som måler pulsen ved at lyse med en LED-pære på håndleddet. Derudover har uret et accelerometer til at måle kalorieforbrænding, distancer, skridt og søvn. Uret har en baggrundsbelyst LCD touch-skærm, som viser informationerne. Man kan også navigere gennem knapper på siden. Fitbit siger selv, at uret har op til syv dages batterilevetid, så du kan tracke en hel arbejdsuge eller et marathon på bare én opladning.

Hvordan er det i brug?
Efter at redaktionen har haft Fitbil Surge til test i to måneder, er det eneste, vi med sikkerhed kan blive enige om, at den opgivne batteritid på en uge ikke holder vand. Er du løber og bruger uret aktivt, skal det oplades mindst hver tredje eller fjerde dag. Men her stopper enigheden så også på redaktionen. For hvad er dette ur for en størrelse, og hvem henvender det sig til? For at kunne bedømme uret, må man overveje dets målgruppe.

Uret er nemlig alt efter hvem man spørger enten super avanceret eller utrolig simpelt. Avanceret for folk fra fitness tracker verdenen, utrolig simpelt for folk med hang til de traditionelle løbeure. Netop dette faktum er både Fitbit Surges styrke og achilleshæl. Styrke fordi det er relativt nemt at bruge uret, der har et simpelt design og en simpel opbygning af navigation.

I bund og grund er det ret plug and play agtigt, hvilket gør det til et ur, der kan bruges af stort set alle. Det giver de basale informationer om dit løb og dit aktivitetsniveau, som nemt bliver gemt på Fitbits side. Nuvel – det er lidt irriterende, at man skal bruge en dongle for at synkronisere med computeren og overføre data, men mon ikke det er et spørgsmål om kort tid, før denne funktion bliver trådløs. Det sagt ligger svagheden også her, hvor mange løbere vil opleve uret for simpelt, endsige at man ikke kan trække nok data ud af uret.

fitbit_surgeSelve pasformen af uret er også diskuterbar. De sensorer, som skal måle pulsen, sidder nemlig lidt yderligt på indersiden af uret, hvilket mærkes en del på håndleddet. Især eftersom uret er tænkt til at sidde på armen hele dagen og ikke kun under løb. Ligeledes fik undertegnede udslæt/slid på den ene side af håndleddet efter at have haft uret på i et par uger. Derudover skal uret også sidde ret præcist, for at sensorerne virker optimalt.

Selvom Fitbit Surge har speciallavede apps til løb med mere, så er den ikke lavet specifikt til løb, og det kan mærkes. Målingerne er ikke 100% præcise, og det handler i højere grad om at få et overordnet overblik over sit aktivitetsniveau og følge sin generelle progression.

Konklusion
Som sådan er vores oplevelse af uret, at det nok henvender sig mest til folk, som har været glade for deres aktivitetsarmbånd, og som nu gerne vil opgradere til et mere funktionelt produkt med flere data, primært via pulsmålingerne. Fitbit Surge er som sådan et stilrent og spændende brud på normerne for, hvorledes et løbeur skal se ud til folk, som gerne vil have en nemt ur, der enkelt lader en følge med i sine data.

Desværre er det med en løbeoptik blevet noget midt-i-mellem, som ikke helt egner sig til løb. LED touch-skærmen er super nem at benytte og navigere i, men det er stadig ikke et løbeur, og informationerne er herefter. Prisen taget i betragtning vil vi derfor anbefale løbere at gå efter et mere rendyrket ‘løbeur’. Til dig der allerede er bidt af trenden om at gå med en fitness tracker til daglig, og gerne vil udvide de muligheder for at samle data, som en sådan tilbyder, er uret et godt valg.

Bedømmelse: ★★★☆☆☆

Tester: Bugge Holm Hansen

Vejl. pris: 1.999,95,-

Web: www.fitbit.com