fbpx

Josefine Rytter løber på eliteplan. Hun tyer til aquajogging i perioder med skader, eller hvis kroppen trænger til aktiv restitution. Læs med, når hun uddeler sin erfaring og giver gode råd til træningsformen.

Hvordan bruger du aquajogging i din træning?
Jeg træner typisk aquajogging i perioder, hvor jeg er skadet, eller hvis jeg kan mærke, at min krop er træt og har brug for et alternativ til løbet. I skadesperioder supplerer jeg typisk aqaujogging med anden form for alternativ træning, for eksempel crosstraining eller roning. Men det er egentlig mest for at skabe afveksling, i princippet kunne man træne aquajogging hver dag, fordi det er så skånsomt for kroppen.

Hvem kan have glæde af aquajogging?
Det gode ved aquajogging er, at alle kan finde ud af det, for det er virkelig nemt, og det kræver ikke det store udstyr. Man skal egentlig bare kaste sig ud i det, for man kan ikke forværre en skade eller gøre det forkert. Du kan få mindre udbytte og effekt, hvis du gør det ustruktureret og med forkert teknik, men du risikerer ikke noget, kroppen har kun godt af det. Man skal bare tænke på at efterligne løbebevæ- gelsen, som man ville gøre i det fri, og så er man faktisk allerede ret langt.

Hvordan træner du typisk?
Jeg træner ofte minutintervaller, det vil sige 1-1 ½ minut effektiv, højintens træning med høj frekvens og med korte pauser indimellem intervallerne. Jeg har et træningsprogram i hovedet, og så bruger jeg det store ur i svømmehallen til at holde øje med tiden. Det har sekundviser, og så skal jeg bare kigge op hele tiden. Har man et løbeur, som kan tåle vand, så kan man også sagtens bruge dét. Jeg starter altid med at svømme en kilometer bane som opvarmning, og så laver jeg mit aquajogging program efterfølgende. Selve aquajogging træningen tager nok omkring en halv time i alt, men det skifter selvfølgelig lidt. Når jeg træner, tænker jeg meget på at holde frekvensen, som jeg har fået anvist af min træner. Jeg stiler mod at holde en frekvens på 180 i mine intervaller, og inde i mit hoved tæller jeg derfor skridt i vandet. Jeg holder frekvensen ved at tælle skridtene på mit højre ben – jeg skal tage 90 skridt per minut.

Hvad er du opmærksom på, når du træner aquajogging?
Jeg forsøger at efterligne løbebevægelsen så meget som muligt, så jeg tænker meget på ikke at bøje mig for meget forover, men holde en oprejst stilling i kroppen. Derudover er det vigtigt, at man spænder op i maven og flekser fodleddet, når man trækker knæene op. Jeg tænker meget på, at jeg ikke skal fremad, men at jeg i stedet må sørge for at holde frekvensen og gøre det teknisk rigtigt.

Hvad er dit bedste råd til andre, som vil i gang med aquajogging?
Man skal glemme alt om, at man måske kan føle sig lidt fjollet, når man træner aquajogging. I stedet skal man bare give efter og så have fokus på det udbytte, som træning giver. Det er altså en virkelig god måde at vedligeholde sin form på. Hvis du har svært ved at tage dig sammen til at gøre det alene, så tag din træningsmakker med under armen. I kan måske ikke rigtig løbe om kap, men til gengæld kan det være ret sjovt at gøre det sammen.