1.713 glade danskere kom hjem med en medalje på og et World Marathon Major på CV’et. Tor Rønnow løb sit marathon nummer 324. Her er hans beretning fra løbet – i vanlig stil fortalt gennem linsen.

Berlin Marathon er et af de 6 World Marathon Majors, der er en del af verdens største og mest berømte marathon i verden, og er både i kraft af dette og hele dets afvikling og samlede oplevelse et af verdens bedste og mest efterspurgte løb. Der er samtidigt flere tusinde danskere til start, og dét giver ruten en herlig rød-hvid opbakning fra de mange danske heppere. Det er den slags Danish Dynamite, der lige giver de sidste kræfter, når det virkelig behøves. Men det skal retfærdigvis nævnes, at de tyske tilskuere i gaderne ikke sparer sig for nogen: stemningen er i top hele vejen rundt langs ruten!

For mig personligt var det min femte gang i Berlin, og det var hér, jeg i 2004 ved mit marathon nr. 2 for alvor blev forelsket i distancen. Det er ganske simpelt en enestående og uovertruffen oplevelse alene at stå i startfeltet til dette løb. Forrest ved man, at nogle af klodens bedste løbere vil forsøge at slå verdensrekord, og at stå blandt +43.000 forventningsfulde deltagere og blive gejlet op med tonerne af “Sirius” af Alan Parsons Project, dét er en oplevelse alle marathonløbere bør unde sig selv mindst en gang i livet.

Selve løbet er upåklageligt organiseret, og det tæller selvfølgelig som et IAAF Gold Label Race. Vejret er som oftest godt i Berlin i september måned, men lige i år måtte vi desværre indkassere en gråvejrsdag, som dels lagde en lille dæmper på stemningen, dels objektivt gjorde underlaget en kende glat forskellige steder, dels forårsagede vandpytter, som igen førte til, at kapaciteten på vejene var mindre, dvs. der opstod nogle flaskehalse, idet folk jo undgik at få våde fødder. Det er slet ikke utænkeligt, at disse forhold også var skyld i, at den ventede verdensrekord udeblev på herresiden.

På trods af det dårlige vejr, så var forplejningen under løbet god. Der var rigeligt med vand og energidrik, og efter løbet fik man en pose med diverse forplejning, som var ok. Man fik også en fin medalje, en af den slags, man nok værner særligt meget om. Jeg kom igennem på en tid på 4 timer, 12 min og 57 sekunder. Løbet var mit tredje marathon i september måned, så jeg var i rigtig god form og lå til at komme under de 4 timer, indtil jeg nåede de 35km, hvor jeg så fik smerter i venstre fod. Men i alt en god oplevelse på trods af dette.

For mig personligt var det min femte gang i berlin, og det var hér, jeg I 2004 ved mit marathon nr. 2 for alvor blev forelsket I distancen. Det er ganske simpelt en enestående og uovertruffen oplevelse alene at stå I startfeltet til dette løb.

Ruten rundt i Berlin er karakteriseret ved flere ting: A) Den er flad – meget flad, B) den er hurtig (og der er sat verdensrekord her mange gange efterhånden, inklusive den nuværende (2.02.57) af Dennis Kimetto i år 2014, C) man kommer godt rundt i byen, både i det gamle Øst- og Vesttyskland, og forbi kendte og historisk vigtige steder så som Rathaus Schöneberg, hvor J.F. Kennedy holdt sin berømte tale, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, Gendarmenmarkt (byens måske smukkeste plads) og selvfølgelig den ikoniske Brandenburger Tor kort før mål; at løbe igennem her, det giver kuldegysninger og man mærker historiens vingesus!

Der var egentlig ikke noget nyt eller specielt innovativt over årets “Berlin”, det var såmænd den velkendte tyske professionalisme ud til fingerspidserne: styr på alt før, under og efter løbet!

Berlin Marathon egner sig til alle, der enten vil debutere på marathondistancen, eller som fx vil prøve sit første udenlandske løb, og i det hele taget til løbere, som gerne vil være en del af en verdensklasse begivenhed, som løbet jo vitterligt er.

FAKTA OM LØBET

  • Byløb
  • Løbets sværhedsgrad: et såkaldt hurtigt marathonløb på en ganske flad rute.
  • Helhedsoplevelse: 5 (gråvejret trækker en stjerne ned).
  • Første dansker i mål var Thomas Dam Lorentzen, SNIK, 2.28.46, og sidste var Mariann Aagesen, Sparta (6.50.31).

 FAKTA OM BERLIN MARATHON

  • september 2017
  • 43,852 gennemførende løbere fra 137 lande
  • Vinderne af løbet blev Eliud Kipchoge (KEN) 2:03:32 og Gladys Cherono (KEN) 2:20:23
  • Læs mere på bmw-berlin-marathon.com