Ny forskning viser, at vi præsterer dårligere, når vi både sætter krop og hjerne på arbejde samtidig. Så prøv at droppe podcasten på din næste løbetur og mærk, hvordan kroppen præsterer bedre og hjernen får en tiltrængt pause.

Tager du tit en podcast med på løbeturen for at blive underholdt eller lære noget nyt, imens du løber? Kan du finde på at læse eller se en dokumentar på løbebåndet? Ja, så er du langt fra alene. Der er en stigende tendens til, at vi træner vores krop og hjerne samtidig. Det lyder da heller ikke som en dårlig kombination at komme i form og blive klogere på samme tid. Ved at slå aktiviteterne sammen, slår man to fluer med et smæk. Vi får en følelse af at effektivisere vores løbetur, men i virkeligheden risikerer du at gøre det stik modsatte.

En gruppe forskere fra Universitet i Cambridge har netop undersøgt denne stigende tendens til, at vi træner vores krop og hjerne samtidig, og blev overraskede over resultatet.

Forskerne var i deres undersøgelse særligt interesserede i balancen mellem hjernen og kroppens kapacitet, når de begge er sat under pres. Undersøgelsen blev blandt andet udført på en gruppe eliteroere, der skulle ro og udføre mentale tests samtidig. Her var det tydeligt at se, hvordan både den fysiske og mentale præstation blev dårligere, når aktiviteterne skulle udføres på samme tid. Overraskende nok var det tydeligt, hvordan roernes fysiske præstation var den, der led mest under dette forsøg. Når både kroppen og hjernen sættes på hårdt arbejde samtidig, viste undersøgelsen altså, at hjernen vil vinde, og kroppen dermed vil performe væsentlig dårligere.

Forskerne mener, at deres resultater kan vise, hvordan vi som mennesker i det moderne samfund har udviklet os til at prioritere hurtig tænkning over hurtig bevægelse. Dette kan skyldes, at vi i vores samfund ikke har et behov for at kunne reagere i hurtige bevægelser og være på vagt for at kunne overleve.

Studiet viser altså, hvordan vores mentale tilstedeværelse og tanker har større betydning for vores evne til at præstere, end vi troede. Ved ikke at blive distraheret af en podcast, kan man bedre holde fokus på selve det at løbe, hvilket vil forbedre ens løbepræstation. Når vi både bruger hjernen og kroppen samtidig, mener forskerne heller ikke, at vi kan opnå følelsen af at få tømt tankerne på løbeturen. En følelse, der ellers hjælper os med at komme ind i et godt løbeflow, som kan få os til at løbe længere, end vi troede var muligt.

Så lad podcasten blive hjemme på din næste løbetur. Måske vil du blive overrasket over pludselig at kunne løbe længere og hurtigere end på dine sidste løbeture.