Din kropstemperatur er over middel, sveden pibler frem og dine led er ømme. Kort sagt – du kan mærke, at du er ved at blive syg. Men hvad er bedst: At løbe en tur eller hvile sig under dynen? LøbeMagasinet har undersøgt spørgsmålet nærmere, og giver dig her et par gode råd med på vejen.

#1 Først og fremmest: brug din sunde fornuft, og lyt til din krop. Dette råd kan i langt de fleste tilfælde hjælpe dig med spørgsmålet om, hvorvidt en løbetur er en god idé eller ej. Hvis hovedpinen er altoverskyggende, halsen ru og trætheden ikke er til at tage fejl af, så kræver din krop hvile for at blive klar igen.

#2  En let forkølelse og et par nys indimellem skal ikke forhindre dig i at løbe. Undersøgelser viser, at jo flere gange du aflyser dine træningspas på grund af en let forkølelse eller lignende, jo mere tilbøjelig er du til at gøre det generelt. Så snør løbeskoene og kom ud, trods den snottede næse.

#3  Har du symptomer, som strækker sig til mere end blot en let forkølelse og snottet næse, så bliv hjemme. Symptomerne, som du skal være særligt opmærksomme på, er hoste, halssmerter og synkebesvær. Det vil sige, smerter fra hals og brystkasse er lige med hvile, da dette er symptomer på en kommende infektion.

#4  Muskelsmerter, ømme led, hoste, hovedpine og en generel, almen utilpashed er klare tegn på, at en influenza sandsynligvis er under opsejling. Kroppen kræver hvile og ro for at komme af med influenza-tilstanden, og derfor bør du blive hjemme, få din søvn og drikke rigeligt med væske.

#5  Som løber kender du måske din hvilepuls og normale kropstemperatur. Hvis din hvilepuls er mere end 10 slag per minut, og din sædvanlige kropstemperatur er steget med 0,5 grader, så er dette en klar indikation på, at du har feber og bør holde dig i ro. Feberen er et symptom på, at kroppen forsøger at udrydde en infektion. Derfor er ro og hvile et must for din krop.

#6  Hvis du har haft et par kedelige dage på langs, kan det virke ekstra motiverende at få løbet en lang tur. Men i stedet for at udøve hård løbetræning med det samme bør du starte langsomt ud. Undersøgelser viser, at du mister en del muskelmasse, og konditionen svækkes i forbindelse med sengeleje og infektion. Husk på, at kroppen har arbejdet hårdt for at udrydde infektionstilstanden i din krop. Derfor bliver din krop også hurtigere træt.