Det er lækkert og fedt at løbe i naturen i det gode sommervejr, men sommeren er også højsæson for flåter. Dem vil vi alle gerne undgå, så her kan du læse lidt om, hvordan du bedst kan gardere dig imod de små bæster, der kan føre farlige sygdomme med sig.
BEKLÆDNING
Hvis man vil være helt sikker på at undgå uønsket besøg fra de små blodsugere, så skal man holde sig væk fra alle naturområder, men det gider vi ikke, så man må tage sine forholdsregler. Én af dem er beklædningen, for flåterne går efter den bare hud, hvor de kan sætte sig fast og suge løs. Derfor går anbefalingerne på gummistøvler og langt tøj, men det holder jo ikke rigtig for en løber. Man kan dog eksempelvis vælge et par lange kompressionssokker, som dækker hele underbenet, og så et par knælange tights, så er man godt dækket ind på benene, som nok er det mest udsatte område under løb i naturen. På overkroppen kan man sig iføre sig en langærmet tynd trøje, som man kan ånde i.
SMØREMIDLER
Hvis det er for varmt til at løbe med de lange strømper og tights, så findes der også andre midler, som kan bruges i kampen mod de små bæster. Du kan blandt andet smøre Autan på, som er godkendt som afskrækningsmiddel mod både myg og flåter. Produktet kan købes på landets apoteker, og det har en virkning i op til fire timer efter påførelsen, hvor det er med til at mindste risikoen for flåtbid. En anden mulighed er hvidløg, da nogle mener, at det er med til at holde flåterne væk, hvis du lugter kraftigt af hvidløg. Så det kan være en god ide med en kraftig tzatziki eller et par hvidløgspiller før løbeturen.
BLIV PÅ STIERNE
Flåterne holder for det meste til i skyggen og i højt græs eller krat, så man bør undgå at løbe for meget offroad, hvis man ikke vil risikere at stifte bekendtskab med en flåt. I stedet skal man holde sig til de store stier og veje.
UNDERSØG DIG SELV
Man kan dog aldrig vide sig helt sikker, så derfor skal man altid tjekke sig selv efter en løbetur i naturen i sommermånederne. Nogle er mere udsatte end andre, og man ved ikke rigtig hvorfor, men under alle omstændigheder bør man altid tjekke sig selv grundigt. Især områderne omkring knæhaserne, skridtet og armhulerne er udsatte. I starten vil flåten være svær at få øje på, da den ikke er større end et knappenålshoved, men den vil vokse hurtigt, når den suger blod til sig, og med det samme man bliver opmærksom på den, så skal man fjerne den.
SÅDAN FJERNER DU EN FLÅT
Der findes flere måder, hvorpå man bedst kan fjerne en flåt. Der findes et hav af forskellige remedier som tange, pincetter og lignende på markedet. Da flåtens hoved og munddele er begravet i huden, er det vigtigt at være opmærksom på at alt kommer med ud, når flåten fjernes.
DET SKAL DU UNDGÅ
Du må ikke presse eller mase flåtens krop. Gør man det, risikerer man flåten tømmer sin mave ned i huden og det kan forårsage smitte med borrelia-bakterien. Undgå desuden at prøve gamle metoder som sprit, vaseline og lignende, da risikoen for, at flåten tømmer sin mave eller ikke fjernes, fuldstændig forhøjes.