Hvis det ikke giver nok udfordring at løbe, cykle eller svømme, kan man slå disciplinerne sammen og dyrke triathlon. Det har den tidligere elitesvømmer Helle Frederiksen gjort med stor succes.

De allerfleste mennesker har erfaring med de tre discipliner svømning, cykling og løb. Helt almindelige sportsgrene, som man kender fra barnsben. Koblingen af de tre til en egen disciplin er der mange der kender, men ikke så mange, der dyrker. Triathlon er en uhyre populær sport internationalt, men forsvindende lille i Danmark. Alligevel har Danmark i en årrække været med til at præge den internationale top med superatleter som Torbjørn Sindballe, Rasmus Henning og Helle Frederiksen. Hvad er det, der gør, at Danmark kan gøre sig gældende blandt de bedste, når der kun er omkring 2.000 seriøse triatleter i Danmark? Og hvordan kommer man på at blive triatlet?

 FAKTA OM TRIATHLON

  • Triathlon er en multisport, som består af svømning, cykling og løb. Disciplinen kan udføres i forskellige distancer fra helt korte sprintløb til langdistancedisciplinen Ironman, som består af 3,8 km svømning, 180 km cykling og 42,2 km løb. Overordnet findes der tre kategorier: Kortdistance med drafting (man må ligge på hjul under cykling), kortdistance uden drafting samt langdistance. Helles distance er Olympisk distance, som består af 1,5 km svømning, 40 km cykling og 10 km løb.
  • Der findes 55 triathlonklubber i Danmark, som for omkring 1.000 kr. om året kan tilbyde fri svømmetræning og koordineret cykel- og løbetræning. Kontakt Dansk Triathlon Forbund for at høre nærmere om klubber og løb.
  • Publikumsvenlige løb: DM Sprint i Ganløse 8. juni eller andre DM-løb. Se løbsoversigt på www.dtrif.dk.
  • Helle er sponsoreret af Maxim, Fusion, Byman sport og Specialized.
  • Læs mere om Helle på www. hellefrederiksen. com

Den bedste danske kvindelige triatlet på kort distance, Helle Frederiksen, er 26 år og har en lang karriere som idrætsudøver på højt niveau bag sig. Som 10-årig begyndte hun at svømme på konkurrenceplan, og som 12-årig kom hun på svømmelandsholdet. Hendes ungdomsår var præget af træning og konkurrencer, og på et tidspunkt havde Helle opnået så mange gode resultater og trængte til at være ung, at hun indstillede svømmekarrieren. Efter en periode i fitnessbranchen som bl.a. spinninginstruktør og en bachelorgrad i Idræt og Sundhed på Syddansk Universitet begyndte Helle i 2005 at dyrke triathlon på et seriøst plan efter at have deltaget i – og vundet – triathlonkonkurrencen “Piger med power” i Odense. Det viste sig hurtigt, at hendes store talent indenfor både svømning, cykling og løb var et sejrssikkert udgangspunkt for en strålende triathlonkarriere.

Min krop blev meget tidligt vænnet til at træne meget. Jeg har altid været en god løber og kunne som 12-årig løbe en 5’er på under 20 min.

På rekordtid har Helle svømmet, cyklet og løbet sig ind i annalerne verden over. I 2005, samme år som hun begyndte at dyrke triathlon, blev hun nummer tre på OL-distancen til DM og nummer to på sprintdistancen til DM. Senere er det blevet til flere danske mesterskaber på sprint- og OL-distancen. At Helle så ubesværet krøb til tops herhjemme kan måske tilsiges, at den nationale elite ikke er så stor. Men at Helle i 2007 blev rangeret som nummer ni på den europæiske rangliste bekræfter, at det er talent, vilje og et enormt drive, der har gjort Helle til en af landets og verdens bedste triatleter. Men hvordan får man en decideret svømmekrop til at løbe? “Min krop blev meget tidligt vænnet til at træne meget. Jeg har altid været en god løber og kunne som 12-årig løbe en 5’er på under 20 min. Nu er min krop tilpasset træning, men det har taget lang tid for mine lidt svage sener at vænne sig til løb efter så mange år med svømning. Kroppen skal bygges op til løb, og jeg har også været plaget af træthedsbrud i fødderne, fordi kroppen tager så lang tid om at adaptere til løb,” fortæller Helle, som stadig er stærkest i svømmedisciplinen.

Søvn, træning og mad
Helle dyrker den såkaldte OL-distance, som består af 1,5 km svømning, 40 km cykling og 10 km løb. Hvorfor det blev den korte og ikke den lange distance, forklarer Helle således: “Der er meget spil mellem konkurrenter på den korte distance, og jeg synes, det taktiske spil er rigtig sjovt. Ved de internationale løb kan man aldrig forudsige, hvad der vil ske, for bare få sekunder for lang tid ved et skift kan være afgørende senere i løbet, hvis du kommer med den forkerte gruppe videre på cykel. I de lange løb er det mere dig selv og din puls, du konkurrerer i mod. Samtidig er det en kæmpe force at være god til at svømme, fordi svømning fylder så forholdsmæssigt meget på den korte distance. Der er god energi hele vejen i et løb, som er vanvittigt hårdt i de par timer, det står på.” Selvom løbene er rigtig hårde, er Helles fysiske form til, at hun sagtens kan køre løb hver weekend – og også have lyst til at træne om mandagen efter et løb. Netop erfaring og restitutionsevne gør en forskel under og mellem løbene, og Helle kan bruge sin viden fra studierne i Idræt & Sundhed og Human Ernæring i forhold til at restituere ordentligt efter et løb: “Det er vigtigt at være bevidst om, hvad man spiser for at hjælpe kroppen til at restituere og yde maksimalt. Jeg har efterhånden både erfaring og videnskabelig viden om de tre elementer, som i de rigtige forhold gør en god atlet: søvn, træning og mad.” Helle er målrettet og seriøs med sin træning, men understreger også, at hun sagtens kan kvæle en cola efter træning i stedet for at fylde depoterne med vand. Og at hun ikke drikker kaffe skyldes såmænd, at hun ikke kan lide det.

Jeg har efterhånden både erfaring og videnskabelig viden om de tre elementer, som gør en god atlet: søvn, træning og mad. 

Træning fylder en stor del af en triathlets liv. På en typisk træningsdag kan Helle svømme mellem klokken 8 og 10, cykle mellem 10 og 12, løbe mellem 12 og kvart i et og så holde en velfortjent frokost for at supplere med lidt styrketræning om eftermiddagen. Dertil kommer hendes studier til cand. scient. i human ernæring, hvor hun er ved at skrive speciale. Årene væk fra træningen og en ufrivillig skadespause i 2007 har gjort det klart for Helle, at det er i triathlontræningen, at hun finder sin livsglæde og får sit daglige kick. Her kan hun gøre en forskel med sin krop og sin vilje, og her får hun energi til både at træne og studere. Træningen veksler lidt over året. Om vinteren handler det om at holde en god grundform for om foråret at gå i gang med intensitetstræning inden sæsonens løb.

Helles største personlige succes med triathlon er måske at være kommet igennem et strengt skadesforløb efter en diskusprolaps i 2007: “Hvordan man kommer ud på den anden side efter en skade siger noget om, hvor langt man kommer i sin sport,” siger Helle, som allerede er kommet langt i sin sport og med en stædig vilje er kommet gennem skader, smerter og desillusion. Nu ser hun frem til at sætte fuldt blus på triathlonkarrieren indtil OL i 2012, hvorefter der står børn på programmet.

Klædeligt afklædt
Dansk triathlon er ikke en folkesport som håndbold, fodbold eller løb, men triatleterne sparrer ofte med andre sportsgrene, og det er almindeligt, at triatleter og løbere træner sammen. Det danske triathlonlandshold består af 10 triatleter, og til trods for, at der findes flere oplagte emner til landsholdet, har Dansk Triathlon Forbund været nødt til at skære landsholdet ind til benet af økonomiske grunde. Selvom dansk triathlon i disse år gør det strålende internationalt, skal der gøres en indsats både økonomisk og rekrutteringsmæssigt for også at sikre sportens fremtid på højt niveau. Helle fortæller, at der ikke er nogen oplagte emner til at tage over efter hende, da der ikke er ret mange ungdomstriathleter. Det kan skyldes flere ting. Først måske at triathlon har et ry som ekstremsport, hvilket i følge Helle ikke er tilfældet. Dernæst at triathlon er en meget selvstændig disciplin på den måde, at man selv skal tilrettelægge og strukturere sin træning. Man har ikke altid en træner, så det kræver ens egen motivation og selvdisciplin at holde sine træningsprogrammer, og netop den disciplin halter måske lidt i ungdomsrækkerne. I bund og grund træner man kun for sin egen skyld, så det kræver, at man vil det. Hermed er en opfordring til specielt unge kvindelige og mandlige svømmere om at melde sig ind i en triathlonklub givet videre.

Med så få udøvere er det interessant, hvordan Danmark kan blande sig med verdenseliten indenfor triathlon. Helle er ikke i tvivl om årsagen: “Vi har verdens bedste landstræner, Michael Krüger. Han har praktisk erfaring og en videnskabelige baggrund fra idræt og er samtidig god til at forny træningsmetoderne. Der bliver lagt personlige træningsprogrammer, og han er fantastisk til at fornemme den enkelte og hvilke behov, man har. Hvis man har behov for et knus, så ser han også det.” Kombinationen af store talenter og en dygtig og motiverende træner har i hvert fald båret frugt indtil videre.

Men ingen kommer sovende til hverken succes eller penge. Triathlon er en lille sport uden meget pressedækning og dermed uden ret mange sponsorpenge, så de fleste skal arbejde ved siden af deres triathlonkarriere. Helle supplerer sin SU med foredrag om f.eks. præstationsfremmende kost til såvel motionisten som eliten, sundhedsfremmende livsstil til f.eks. virksomheder og som kostvejleder. Forbundet har ikke den store økonomi, så sidste år lavede de en kalender med landsholdet. Ikke klædt i rød-hvide træningsdragter, men som “naturen – og træningen – har skabt dem”, som de selv siger. Med 10 klædeligt afklædte triatleter som blikfang kan man nu følge med i årets gang og samtidig støtte en lille, men meget succesfuld sportsgren.

 HELLES TRÆNINGSUGE

  • Svømning: 5-6 pas (20-25km)
  • Cykling: 4-5 pas (7-11 timer)
  • Løb: 4-5 pas (3-4½ timer)
  • Elipse: 3 pas (1½- 2½ timer)
  • Styrke-/stabilitetstræning: 3 pas (3timer)
  • Samlet træningsmængde i træningsuger: 18-25 timer
  • Samlet træningsmængde i konkurrenceuger: 12-17 timer