fbpx

Løb og triatlon har mange fællesnævnere, men hvor løb er enkel i sin grundform, er triatlon langt mere kompliceret. Ikke desto mindre modarbejder de to sportsgrene ikke hinanden, men hylder blot forskellige elementer.

Danmark som ironman-nation
I september måned afholdtes KMD Ironman Copenhagen, som tiltrak sportsudøvere fra hele landet. Men hvad er triatlon egentlig for en størrelse, hvad kendetegner den danske triatlonkultur, og hvorfor er sporten interessant for os løbere?

Mens løberen altså hylder det rene i løbet, så er det typisk ‘det komplicerede’ som tiltaler triatleten

triatlon_løberne_credit_Martin_PaldanVi danskere er vilde med løb, det kan der vist ikke herske meget tvivl om. Men de seneste år har også triatlon i høj grad vundet danskernes hjerte, og Danmark er faktisk helt i front, når det gælder andelen af jernmænd og jernkvinder på verdensplan. Globalt set er Danmark den største ironman-nation i verden, målt på deltagere i forhold til indbyggere. Men hvordan ser sportsgrenen ud sat op overfor løbet? Kan man dét, og hvad kan vi løbere få ud af at snuse til triatlon?

Triatlon er ‘kompliceret’
Løb og triatlon udelukker som sportsgrene ikke hinanden, men er alligevel af vidt forskellig karakter. Vi løbere hylder typisk det enkle og rene i sporten. Løb er kontinuerligt, ligetil og vi skal som udgangspunkt kun fokusere på at sætte det ene ben foran det andet. Triatlon er lidt mere kompliceret, og dét er netop her, vi vinder noget.

På mange måder fortjener løb og triatlon som separate sportsgrene faktisk ikke at blive sammenlignet på den måde. Løb kan noget, triatlon kan noget andet. Helt centralt er dog, at triatlon er en langt mere kompliceret sportsgren end det rene løb. Det siger sig selv, eftersom der er hele tre sportsgrene at forholde sig til: Svømning, cykling og til sidst løb. Én af de helt centrale forskelle på løb og tri er den diversitet, som triatlon implicerer. Mens løberen altså hylder det rene i løbet, så er det typisk ‘det komplicerede’, som tiltaler triatleten.

Fordeling af fokus
Vi løbere kan dog godt få noget ud af at se i retning af triatlon. Først og fremmest fordi triatlon har mange andre dimensioner end blot ‘meget træning’. Vi løbere fokuserer ofte på at ‘træne så meget som muligt’, men der er en hårfin grænse mellem ‘meget træning’ og ‘FOR meget træning’.

Vi løbere kan godt få noget ud af at se i triatlonens retning

Løberen bliver belønnet for flid (uden at forveksle flid med iver), og det øger risikoen for at falde i grøften og dermed ofte at blive skadet. Mådehold er også en vigtig ingrediens i enhver sportsgren, og fordi triatlon i modsætning til løb har mange andre øvrige dimensioner, som er mindst lige så vigtige som træningsmængde, så fordeles sportsudøverens fokus på flere forskellige elementer. Ved at kaste et blik på den flerdimensionelle sportsgren kan løberen altså mindske risikoen for at falde i grøften af for meget – og for ensformig – træning.

triatlon_løberne_credit_Martin_PaldanFlerdimensionel sportsudøvelse
Triatlon hylder diversiteten, og hver af de tre sportsgrene indeholder specifikke dimensioner, som gør, at det aldrig bliver ensformigt eller kedeligt. Og så er der noget for enhver. I svømningen er der en vigtig teknikdel, hvor en stor arbejdsindsats ikke nødvendigvis bliver belønnet med meget hurtigere tider.

Svømning handler ikke kun om kondition, men lige så meget om teknik og styrke i overkroppen. Cykling er knap så teknisk funderet som svømningen, men indeholder dog en stor ‘nørde og teknologi’- dimension, som giver mulighed for, at triatleten kan begrave sig i viden om optimering og aerobdynamik. Der er store forspring at hente, hvis man sætter sig ind i det teoretiske bag cyklingen. Nyder man at ‘nørde’ sin sport, både i forhold til tal og grej, så er der også her en guldgrube gemt i triatlon.

Endelig kræver triatlon en vis viden omkring ernæring, som er ekstremt vigtigt, hvis man vil køre de lange distancer som for eksempel en hel og halv ironman.

Alt i alt så er der altså noget for enhver smag at hente i triatlon. Som løber kan det godt virke som noget af en mundfuld, men der er også noget virkelig spændende og ekstremt udfordrende ved at skulle jonglere med så mange bolde på en gang.

 

KMD Ironman Copenhagen – den ultimative triatlonudfordring

• Deltagere: 3.000 triatleter.

• Distance: 3,8 kilometer svømning i lagunen i Amager Strandpark, 180 kilometer cykling gennem København og Nordsjælland og 42,2 kilometer løb langs havnefronten i København.

• Tidspunkt: Den 22. august 2015.

• Læs mere på www.kmdironmancopenhagen.com 

 

Kvindetriatlon – alle kan være med
Både de danske kvinder og mænd er blevet bidt af triatlonsporten. Kvinderne har endda fået sine helt egne løb, de såkaldte kvindetri. Der er kommet mere fokus på den ‘brede’ triatlet, det vil sige triatleter, som ikke nødvendigvis har intentioner om at lave deres livs præstation, blive iron(wo)man eller lignende. Fællesskabet er derimod en væsentlig del af indsatsen, som blandt andet triklubben Brøndby Triatlon Club slår et slag for. Klubben afholder for første gang i år et kvindetriatlon, som afspejler klubbens sociale indstilling og den sociale drejning, som sporten har taget de seneste år. Til BTC’s kvindetriatlon er der ikke en præmie til den, der er hurtigst, i stedet uddeles der spurtpræmier eller lodtrækningspræmier. Dette fordi løbsarrangørerne vil sætte fokus på den gode oplevelse, en sjov eftermiddag. Distancen på 200 meter svømning, 20 kilometer på cykel og til sidst 4 kilometer løb er ikke længere end, at alle kan være med. Den er derfor en glimrende mulighed for at komme i gang med at dyrke sport generelt, og triatlon i særdeleshed. Læs mere på www.brondbytri.dk 

 

Multisport Festival 2018
– Nyt VM-koncept kommer til Danmark

Det internationale triatlonforbunds nye, ugelange triatlonfestival, Multisport Festival, bliver afholdt i Danmark i 2018. Under festivalen bliver der afholdt intet mindre end 4 VM, workshops og seminarer for alle multisportsinteresserede. Japan og Polen blev overhalet af Danmark og Canada, da ITU skulle afgøre, hvor deres spritnye VM-koncept, Multisport Festival, skal foldes ud. Både det fynske bud fra Danmark og det canadiske bud var stærke, og derfor besluttede ITU på deres generalforsamling i Japan at tildele dem begge et værtsskab. Danmark i 2018 og Canada i debutåret 2017. Multisport Festivalen er en innovativ idé, som giver multisportsatleter mulighed for at konkurrere i flere forskellige VM-konkurrencer. Indtil nu har age group-atleter ofte været nødt til at prioritere et mesterskab frem for et andet. Nu vil de være i stand til at kombinere begge oplevelser i én uge. Der vil blive afholde fire forskellige VM på en uge, og eventen kommer til at vise Danmark frem i den internationale tri-verden.