Vil du gerne vide, hvor hurtigt du vil kunne gennemføre et halvmarathon eller marathon? Når du gennemfører fem kilometer, kan du bruge din tid til at udregne, hvor længe du statistisk set vil bruge på at gennemføre andre løb.

De fleste løbere gennemfører en 5K på mellem 20 og 40 minutter. Men hvor lang tid skal man så regne med at bruge, hvis man vil løbe længere? Du behøver rent faktisk ikke at løbe et marathon for at finde ud af det. Selvom formlen ikke er helt præcis, kan den give dig en god idé om, hvad din forventede sluttid bliver. Det gør det lidt nemmere at tilmelde dig et startfelt til et marathon, selvom du ikke har prøvet at løbe et endnu.

Riegels Formel
Der findes forskellige formler, der kan bruges til at udregne din forventede tid på forskellige distancer. Vi har valgt at tageudgangspunkt i Riegels Formel. Hvis du ved, hvor hurtigt du løber fem kilometer, kan du i skemaet til højre se, hvad du kan forvente at gennemføre henholdsvis 10K, et halvmarathon og et marathon på.

Formlen er udviklet af forskeren Pete Riegel, som har beregnet, at hastigheden reduceres med seks procent, hver gang distancen fordobles. Men husk på, at der også er andre faktorer som spiller ind, såsom vejr, terræn, oplagthed og korrekt disponering. Tiderne kan derfor blot være med til at give dig en idé om dit slutresultat. For at opnå et så præcist resultat som muligt, kan det derfor være en god idé at finde din 5K tid på en rute, som minder om den, du skal løbe til dit marathon eller halvmarathon. Er den f.eks. Berlin Marathon, så løb en flad 5’er – er det Aabenraa Bjergmarathon, så sørg for at have lidt flere bakker og udfordringer med på ruten.

Riegels Formel
Hvis du kan lide at lege med tal, kan du selv lege med Riegels Formel:

T2 = T1*(D2/D1)^1,06

T2 = Den tid du ønsker at vide.

T1 = Den tid du kinder.

D2 = Den distance du ønsker at kende tiden på.

D1 = Distancen på den tid du kender.

Eksempel: Du løber 5K på 25:17 min, og vil gerne vide din

marathontid.

T2 = 25,17*(42.195/5.000)^1,06

Men du kan også bare se din cirkatid her:

Beregn din tid