Verden over findes der unikke marathons, som er værd at have på to-golisten. Vi har spurgt Bjarke Kobberø, hvilke steder han vil anbefale dem der gerne vil have mere end et par ømme ben ud af et marathonløb – hvad end du er nybegynder, garvet eller bare eventyrlysten.

Førstegangsløberen
Løber man for første gang, starter man typisk nede i geledderne i løbet. Her er der ofte tætpakket, hvis man vælger de store løb – som eksempelvis Berlin Marathon. Derfor er det snarere gode, middelstore storbyløb, som er ideelle for førstegangsløberen, der gerne vil have en ferie med oven i købet. I foråret er Paris, Barcelona, Rom og Hamburg gode, mens Firenze, Mallorca, Frankfurt, Nice- Cannes og Amsterdam er de bedste i efteråret.

“De er alle sammen inden for en tæt rejsemæssig rækkevidde, og mange af dem er i sydens sol og charme,” siger Bjarke Kobberø, der selv har løbet marathon i bl.a. Rom, Berlin, New York City og London.

Man løber mildest talt i en del bjerge; men det er smukt som sjældent set.

Den mere garvede
Hvis man er frisk på udfordringer, er Swiss Alpine Marathon en rejse værd, lyder det fra Running26. Den løbes i de schweiziske alper. Løbet afholdes i slutningen af juli og er også indenfor en overskuelig rækkevidde.

“Man løber mildest talt i en del bjerge; men det er smukt som sjældent set,” siger Bjarke Kobberø. Man skal dog være klar på en udfordring, for i løbet af de 42,195 kilometer skal man også overkomme 1.840 højdemeter.

“New York er også et relativt udfordrende løb med bl.a. en del broer, der skal forceres.”

Én på opleveren

Storbymarathons er en unik måde at opleve de store byer på.

Der findes adskillige oplevelsesmarathons, som er værd at rejse efter. Måske var det noget med at løbe marathon på den kinesiske mur i The Great Wall Marathon i Kina? 5.164 trappetrin sikrer, at du oplever den kinesiske mur på en anderledes måde.

Er du cool, burde du måske prøve The Polar Circle Marathon i Grønland. På de 42,195 kilometer passerer du gletsjere, morænelandskaber og arktisk ørken. Du skal dog være klar på kulde, for gennemsnitstemperaturen er -10 grader, og det er ikke usædvanligt, at der falder sne.

Er du lidt for kuldeskær, skulle du måske prøve The Big Five Marathon i Sydafrika. Her slippes du løs på den afrikanske savanne mellem de fem store – elefanter, flodheste, bøfler, løver og leoparder.

“Det kommer meget an på, hvilken oplevelse man søger; men der er noget for enhver smag,” siger Bjarke Kobberø og tilføjer, at du også godt kan få store oplevelser ud at en tur gennem cementjunglen:

“Storbymarathons er en unik måde at opleve de store byer på, idet normalt travle, tæt-befærdede gader spærres af for løberne, så man løber rundt midt i mellem alle de store turistattraktioner – og kan opleve storbyen fra en ny vinkel.”

Samtidig er sightseeing nemt at gøre både før og efter løbet, da man typisk er indlogeret i byen.

Rejs efter dit hjerte
Vil man bare gerne på en ferie og tage et marathon med oveni, kan man også vælge sin destination først, og derefter finde et marathon.

“Der findes et utal af marathons i mere eller mindre eksotiske omgivelser. Det er efterhånden svært at finde steder i verden, som ikke byder på et marathonløb. Så det er bare at vælge et land eller område, man finder særligt interessant, og se, om der ikke er mulighed for at kombinere med et marathonløb,” siger Bjarke Kobberø. I denne kategori anbefaler han Mallorca eller Nice-Cannes Marathon, som er oplagte valg, da de er velorganiserede og sikre løb.

Alverdens marathons
Se en udtømmende liste over marathons på Association of International Marathons and Distance Races’ hjemmeside: www.aimsworldrunning.org

Running26
Running26 har specialiseret sig i at lave træningsprogrammer og rådgivning, arrangere fællestræning, holde foredrag om skadepleje, -forebyggelse og ernæring samt give kostvejledning og mentaltræning. De træner hvert år flere tusinde personer op til at løbe marathon. www.running26.dk

 

De største og mest populære marathons

Man må ofte ud i verden, hvis man vil opleve et marathon ud over det sædvanlige. Men hvor er det egentlig populært at rejse hen? Running26 lever af at træne og rådgive deres kunder og giver her deres bud på de mest populære løb.

Berlin Marathon
Berlin Marathon topper listen over populære marathons. Både fordi det er nemt at få startnummer til; men også fordi det er nemt at komme til Berlin – både praktisk og økonomisk. Og så er ruten helt flad i forhold til mange andre marathons. “Ruten gennem Berlin er fyldt med historie, hvilket gør, at der er en enestående stemning hele vejen,” siger Bjarke Kobberø. En anden bonus er, at Berlin Marathon både er utroligt velorganiseret, og at placeringen i slutningen af september gør, at man kan træne op henover sommeren.

Berlin Marathon afholdes den sidste søndag i september hvert år. Startnummeret koster omkring 1400 kroner, og man kan både rejse til Berlin og overnatte der til overkommelige priser.

New York City Marathon
På andenpladsen ligger New York City Marathon. Det er det største marathon – både hvad angår deltagerantal, omgivelser og prestige. “Man passerer alle boroughs i New York og slutter af med at løbe på afspærrede avenues på Manhattan med mål i Central Park. Det siger vist alt,” siger Bjarke Kobberø. Byen er i sig selv et populært turistmål, så deltagelse i løbet er for mange en unik måde at opleve New York på. Både Berlin og New York Marathon er en del af World Marathon Majors og dermed en del af de seks største, mest prestigefyldte og eftertragtede marathonløb. Major-serien inkluderer desuden London, Boston, Chicago og Tokyo Marathon.

New York City Marathon afholdes hvert år i november. En rejse med Marathon Travel Club eller Albatros Travel med fly, hotel og startnummer kan anskaffes for cirka 14.000 kroner.

Chicago Marathon
Et andet populært marathon løbes i the Windy City, Chicago. Det er populært, fordi det er en del af World Marathon Majors, men stadig forholdsvis let at få startnummer til – sammenlignet med løbet i New York. De cirka 1,7 millioner tilskuere er med til at hjælpe dig godt på vej, når du skal løbe distancen.

Chicago Marathon løbes hvert år i oktober, og en pakkerejse med Marathon Travel Club kan klares for 13-14.000.

Tokyo, Boston og London Marathon
Tokyo, London og Boston Marathons er også med i World Marathon Majors, og derfor er de også attraktive destinationer. Hvis du vil løbe marathon i London eller Boston skal du enten være væbnet med flere års tålmodighed, en rigtig hurtig kvalifikationstid, eller 15-30.000 kroner i velgørenhed for at få et startnummer. Derfor er de heller ikke helt så populære som de andre. “Tokyo Marathon er først lige kommet med på listen over World Marathon Majors, så den har vi begrænset erfaring med,” siger Bjarke Kobberø om løbet i den japanske storby, der har over 30.000 deltagere.