Tokyo, London, Boston, Berlin, Chicago og New York City. Vi zoomer ind på seks meget forskellige byer med hvert deres marathon, der tilsammen udgør løbsserien World Marathon Majors.

Samtidig med at der popper flere og flere marathonløb op rundt om i verden, er de store løb også blevet større. Seks af de største marathonløb verden rundt har samlet sig i løbsserien World Marathon Majors. Sammenslutningen tæller Tokyo Marathon i øst, de tre amerikanske løb; Boston Marathon, New York City Marathon og Chicago Marathon, og Europa er repræsenteret af London Marathon og Berlin Marathon. Det selvbeskrevne formål er i fælleskab at øge bevidstheden om distancen og dens eliteatleter, samt at øge interessen for eliteløb og marathonløb som helhed.

Vil du også løbe med?
Selvom konstellationen World Marathon Majors primært har eliten for øje, har den skabt stor opmærksomhed omkring marathon som løbedisciplin – noget der kommer alle løbere til gode. Det har også betydet, at det er overordentligt eftertragtet at sikre sig en plads ved startlinjen til de seks løb.

Mange af de store udenlandske løb stiller strenge krav til deltagerene, og kun et begrænset antal billetter bliver ved lodtrækning gjort tilgængelige for ganske almindelige motionsløbere (hvis altså der er noget almindeligt over at løbe et marathon). Det er noget, vi er uvante med her i Danmark, hvor det i højere grad blot gælder om at få fingrene i et startnummer, inden de bliver udsolgt. Men giv ikke op på forhånd. For selvom din tid på marathondistancen ikke ligger i verdensklasse, er der stadig rig mulighed for at finde vej til startlinjen ved de seks World Marathon Majors.

Overvejer du selv at pakke løbeskoene og stille til start i USA, Tokyo, London eller Berlin? Eller er du blot nysgerrig på mekanikken bag de store marathonløb, der trækker så megen mediebevågenhed? Så læs med, når vi guider dig gennem World Marathon Majors.

Læs mere på: www.worldmarathonmajors.com

5 råd til deltagelse

1. Meld dig til de forskellige marathonløbs nyhedsbreve, så du kan få nærmere info om løbene og vigtige datoer.

2. Vær i god tid. For at sikre dig billetter til mange af løbene, skal du ofte bestille dem et år i forvejen.

3. Hvis du træner målrettet, kan du muligvis være heldig at kvalificere dig på tid alene, og derved slippe uden om køen og ventelister.

4. Tænk marathonløbet ind i en ferie. Måske synes du, at en rejse til USA er en smule uoverskuelig, hvis ikke der er andre formål med rejsen end løbet. Kombinér derfor marathonløbet med ferie sammen med familie eller venner, og gør oplevelsen endnu større.

5. Gør det! Marathon er en stor oplevelse, og marathon i udlandet er endnu større. Aftal en tidsramme med dig selv eller med en træningskammerat og kom ud over stepperne og bliv en af deltagerne ved et World Marathon Major.

 

LONDON MARATHON

Deltagere: 36.550
Tilskuere: 750.000
Afholdt første gang: 1981

london marathon_løberneLondons marathon blev afholdt for første gang i 1981. Ruten er kendt for at være hurtig, både fordi den er flad og på grund af det milde engelske forårsklima. Derfor er London Marathon populær blandt eliten og har dannet baggrund for flere rekorder. Du skal være hurtigt ude for at sikre dig en billet til marathonløbet i Londons gader.

Over 120.000 håbefulde løbere melder sig normalt i lotteriet, men kun knap 5.000 af startnumrene går til udenlandske løbere. Flere rejseselskaber hjælper dig dog med processen, hvis ikke du har mod på, og nerver til, selv at smide et lod i puljen.

Rutens rekord: 2:04:40 – Emmanuel Mutai – 2011
Sådan deltager du: Lotteri
Læs mere: www.virginmoneylondonmarathon.com

 

TOKYO MARATHON

Deltagere: 36.000
Tilskuere: 1.700.000
Afholdt første gang: 2007

Tokyo marathon_løberneDet smukke og unge løb Tokyo Marathon er et eftertragtet et af slagsen og det nyeste skud på stammen i sammenslutningen af World Marathon Majors. Løbet blev grundlagt i 2007 og bliver således afholdt for ottende gang i 2015. Men allerede fra start har Tokyo Marathon haft stor opbakning, og hele 25.000 løbere stillede til start i 2007. Det tal er siden vokset støt til 36.000 løbere, og der er rift om startnumrene, som bliver udloddet ved lodtrækning.

Sidste år ansøgte 300.000 om et startnummer til det populære løb, der i 2012 kom med i den eftertragtede marathonklub, World Marathon Majors, som er med til at blåstemple de største og mest eftertragtede marathonløb i verden. For at deltage må du maksimalt være syv timer om at gennemføre de 42,195 kilometer, og du skal være fyldt 19 år for at kunne ansøge om startnummer. Japan er historisk kendt for sine strenge elitære deltagerkrav, hvilket gør Tokyo Marathon særegent, da de også prioriterer og tilgodeser de hurtige amatører, frem for udelukkende at have fokus på eliten.

Tokyo Marathons opgør med den monopolistiske elite understreges af initiativet “Run as One”, der gennem 1000 reserverede pladser opfordrer gode japanske løbere til at deltage ved løbet, samt ved andre løb rundt omkring i Japan.

Rutens rekord: 2:05:42 – Dickson Chumba, Kenya – 2014
Sådan deltager du: Bekræftet tid under 7 timer + Lotteri
Læs mere: www.tokyo42195.org

w

 

BOSTON MARATHON

Deltagere: 30.000
Tilskuere: 500.000
Afholdt første gang: 1897

boston_marathon_løberneBoston Marathon er verdens ældste årlige marathon, og selvom der i 2013 blev føjet et dystert kapitel til løbets historie med bombeangrebet, der dræbte tre, har det ikke kunnet kue løbeglæden. Løbets arrangører og deltagere er alle enige om at fortsætte marathonløbet i den samme sportslige ånd, der i 1897 fik den lokale atletik forening til at etablere løbet efter inspiration fra Olympiaden i 1896.

Ruten er kuperet, men det er en del af dets charme. Som det eneste af World Marathon Majors-løbene skal man som løber kvalificere sig ved at møde en tidsgrænse, der er fastsat på baggrund af alder og køn. Som mand i aldersgruppen 40-44 skal du kunne løbe et marathon på tiden 3:15, og som kvinde i samme aldersgruppe er tiden 3:45. Derudover skal du være fyldt 18 år for at komme i betragtning.

For at ansøge skal du kunne vedlægge en verificeret marathontid, der møder de opstillede krav, og som bekræfter, at du har opnået resultatet senest to år tidligere. Initiativet til løbets tidskrav blev taget i 1970 efter, at løbskomitéen på baggrund af den stigende interesse for løb fastslog, at “This is not a jogging race”. Boston Marathon er derfor ikke et begynder-marathon, og du kan forvente et højt tempo hele vejen. Bortset fra en mindre justering af start- og mållinje har man forsøgt at opretholde ruten, som den blev planlagt i 1897.

Rutens rekord:2:03:02 – Geoffrey Mutai, 2011
Sådan deltager du: Du kvalificerer dig på baggrund af den tid, du tidligere har gennemført et marathon på
Læs mere: www.baa.org

BERLIN MARATHON

Deltagere: 40.000
Tilskuere: 1.000.000
Afholdt første gang: 1974

berlin_marathon_løberneDet berlinske marathon blev grundlagt i 1974, men fandt da sted i en skov tæt på byen. Først i 1981 rykkede løbet ind i Vestberlin, og i 1990, kun tre dage før genforeningen, blev løbet et symbol på det forenede Tyskland, da løberne krydsede Brandenburger Tor og bevægede sig ind i Østberlin. I dag er ruten en af de mest populære i verden, og den er kendt for at være flad og for at have en karakteristisk loopform i sin udformning.

Det er derfor ikke uden belæg, at man kalder Berlin Marathon for et af verdens hurtigste, og byen har også lagt asfalt til adskillige verdensrekorder. Den regerende rekordindehaver, kenyanske Denis Kimetto, blev i 2014 den første og hidtil eneste løber til at løbe et marathon på under to timer og tre minutter med hans tid på 2.02.57.

Berlin Marathon er dog ikke kun for eliten. Alle, der på løbsdagen er fyldt 18 år og kan løbe et marathon på under 6:15, er kvalificerede til at ansøge om et startnummer, som fordeles ved lodtrækning. Der er ca. 7000 danskere, som hvert år løber Berlin Marathon.

Rutens rekord:2:02:57 – Dennis Kimetto, 2014
Sådan deltager du: Du tilmelder dig direkte på løbets hjemmeside
Læs mere: www.bmw-berlin-marathon.com

CHICAGO MARATHON

Deltagere: 45.000
Tilskuere: 1.700.000
Afholdt første gang: 1977

chicago marathon_løberneI 1976 stak en gruppe løbeentusiaster hovederne sammen, da de mente, at det var på tide med et marathon i Chicago. Året efter blev løbet en realitet, og siden da er løbere hvert efterår stillet til start ved Chicago Marathon, som med 45.000 deltagere i dag er et af verdens største. Kravene til deltagerene er mere folkelige end ved flere af de andre løb i World Marathon Major-serien: Du skal blot være fyldt 16 år og kunne løbe de 42,195 kilometer på under 6 timer og 30 minutter.

Marathonløbet i Chicago er i løbskredse kendt som et af de hurtigere, dels på grund af landskabets flade udformning, men også på grund af den køligere efterårstemperatur. Deltagerene kommer fra alle USA’s 50 stater og mere end 100 lande verden over.

Rutens rekord: 2:03:45 – Dennis Kimetto, 2013
Sådan deltager du: Lotteri
Læs mere: www.chicagomarathon.com

 

NEW YORK CITY MARATHON

Deltagere: 50.000
Tilskuere: 2.000.000
Afholdt første gang: 1970

NYC marathon_løberneDet er vanvittigt populært at løbe marathon i New York blandt både eliten og mere almindelige løbere. Løbet, der er det største i World Marathon Major-serien, tiltrækker årligt 50.000 deltagere. I 1970, da løbet blev indviet, stillede til sammenligning kun 127 løbere til start ved løbet, der bestod af fire omgange rundt i Central Park.

I dag går ruten gennem byens fem bydele og slutter i Central Park på Manhattan. Undervejs bliver man heppet på vej af en tilskuerskare på hele 2.000.000 fanatiske tilskuere. For at få startnummer skal du enten kvalificere dig tidsmæssigt, eller være hurtig når det gælder om at få fat i billetter via danske distributører. Du kan også skrive dig op gennem en af løbets fire velgørende samarbejdspartnere og derved erhverve dig et startnummer.

Rutens rekord: 2:05:06 – Geoffrey Mutai 2011
Sådan deltager du: Lotteri
Læs mere: www.tcsnycmarathon.org