Lene Bargisen Tranberg fra Odense kom først i gang med at løbe som 44-årig, men det tog hurtig fart. Læs om hendes erfaringer med at komme i gang – og blive ved!

 

Jeg kom først sent i gang med at løbe som 44-årig for 2,5 år siden. Jeg har ikke været meget for motion tidligere, men løbet 5 km til Eventyrløbet og måske en tur mere – “nu når jeg var i gang” – og så stoppede den der. På en vinterferie købte jeg et sæt løbetøj, men efter en måned lå det stadig i skabet. Min mand prikkede lidt til mig, om det ikke var meningen, det skulle ud og luftes? Joh…

Jeg fandt et løbeprogram i Nike+ app’en, for hvis jeg skulle løbe, ville jeg træne mig op til den der 5 km i maj. Det var virkelig et begynderprogram med en skånsom opstart, så selv om jeg stoppede app’en flere gange undervejs for at få vejret, kom jeg godt fra start. 8 ugers program med start i marts. I programmet var der både en 8 og 9 km distance, og så var der ikke langt til tanken om at fortsætte med et 10 km program? De 5 km blev løbet i tiden 29.02, og jeg fortsatte min træning mod de 10.

Jeg har fundet glæden ved at løbe og bruger løbet til at slukke for hjernen og nyde at bruge min krop.

I 10 km programmet var der en 15 km tur – og så var der ikke langt til en halvmarathon, eller? Jeg løb min første halvmarathon den sidste weekend i august. I Nordborg på Als, fordi det lige var den, der passede med afslutningen på træningsprogrammet, og fordi man fik medaljer (hvis jeg skulle løbe så langt, ville jeg også have en medalje for det). Tiden blev 2.08.50, og jeg var igen godt tilfreds.

Der er dog et godt stykke vej fra en halv til en hel marathon – ikke mindst de mange timer, der skal lægges i træningen. Der brugte jeg ikke Nike+ app’en, men Sam Murphy’s bog “Marathon og halvmarathon – fra start til slut”, som I anmeldte i LøbeMagasinet i december 2014. Det fungerede rigtig fint for mig, og jeg var meget målrettet og disciplineret, så jeg gennemførte træningen stort set efter planen frem mod april 2015, hvor jeg løb min første i Hamburg.

Jeg har fundet glæden ved at løbe og bruger løbet til at slukke for hjernen og nyde at bruge min krop. Jeg løber ikke hurtigt, men meget gerne langt, så det er også en sport, som tager lang tid, når lav hastighed kombineres med lange distancer.

Udover mere muskelmasse, bedre kondition og store løbeoplevelser har løbet resulteret i nye venskaber i såvel ind- som udland. Da jeg begyndte at lægge løbebilleder op på Instagram, fik jeg hurtigt nye bekendtskaber derigennem. Instagram-fællesskabet er meget motiverende og smittende, og både i Berlin og Paris mødtes vi før løbet med nogle af de andre deltagere og spiste pasta sammen.

Jeg har løbet tre marathon (Hamburg, Berlin og Paris), men har været nødt til at skære meget ned på mine løb henover sommeren, da jeg er sygemeldt med arbejdsbetinget stress. Nu har jeg dog fået tilknyttet en personlig træner gennem min sundhedsforsikring, som skal hjælpe mig ved at lægge træningsprogram (styrke) og løbeprogram, så jeg kan blive rask igen.

Hvis jeg skulle have gjort noget anderledes, så ville jeg have startet for længe siden, hvis jeg havde vidst, hvor meget øget livskvalitet man får ved at leve et aktivt liv.