Det er nu flere uger siden Danmark lukkede ned – og der er så småt ved at komme struktur på hjemmearbejde, børnepasning, hjemmeskole og ikke mindst motionen. Ja, faktisk løber vi som aldrig før – og rigtig mange løber meget mere, end vi plejer. Men hvad er god løbeetikette i disse coronatider? Vi har samlet redaktionens bedste råd. 

Der er rigtig mange både nye og faste løbere på løbestierne – det er ikke alle, der kender til god løbeetikette. Det hjælper heller ikke, at der er kommet mange nye regler og retningslinjer, som man skal forholde sig til. Det gælder både helt praktisk med lukkede parker og ensretning på stierne, men også i forhold til at tage generelt hensyn til hinanden. Frygten for at komme for tæt på hinanden gør sig gældende for mange løbere – og der har på det seneste også været nogle på de sociale medier, der ligefrem er bange for storsvedende og prustende løbere på løbestierne.

Så hvad kan du gøre som løber i disse tider? Hvad er er god løbeetikette i denne særlige tid – og hvordan holder du formen ved lige? Hvordan vi hver især vælger at håndtere det, er individuelt, men her er et par af redaktionens bedste råd. 

 

1Løb alene. Det kan ikke siges nok gange. For hvis du vil undgå smittespredning, så skal du ikke løbe med andre, medmindre du i forvejen bor med dem. Men selvom løb per definition sagtens kan dyrkes alene, kan fællesskabet være svært at undvære. Et par tricks er for så vidt muligt at holde til højre, når du passerer andre, og holde god afstand. Respekter andre på stien og stop op, hvis der bliver behov for at give plads. 

 

2Løb udenfor rush hour. Der er mange ude – især i det gode vejr – men undgå at løbe, når der er mange andre mennesker på gaden, på stierne og i parkerne. Et godt tip er at stå tidligt op og nyde den tidlige morgenstund, hvor der er ro.  

 

3Find fællesskabet på de sociale medier og del gerne dine tanker og oplevelser med andre. Det er en god idé at holde kontakten med din løbemakker og løbefællesskab – og måske lave nogle virtuelle fællesløb. Undgå dog at lade dig slå ud af andres præstationer. Og vigtigst af alt i denne tid, så lad være med at hænge andre løbere eller løbsarrangører ud eller være alt for bedrevidende. Der sker i det hele taget en uforbeholdsmæssig shaming af hinanden i disse tider, men husk på, at vi alle står i forskellige situationer og reagerer forskelligt i denne krisetid, så du kan nemt komme til at at drage forhastede konklusioner. I stedet bør vi alle støtte op om hinanden i den udfordrende tid. 

 

4Løb med dine børn. Hvis du har børn, er det en oplagt mulighed for at få bevægelse ind i hverdagen og dele løbets glæder. Se en række artikler med råd til løb med børn. 

 

5Pas på med at overtræne. Og her tænker vi ikke pga. den formodede risiko for at svække immunforsvaret, hvis man træner ekstremt meget. Men du skal passe på ikke at få skader, så du pludselig står i et scenarie, hvor du ikke kan løbe overhovedet pga. en skade. En god tommelfingerregel at følge er 10%-reglen, hvor du maksimalt øger din træningsmængde med 10% om ugen. Bliv klogere på restitution.  

 

6Styrk din krop. Brug energi på at styrke resten af kroppen også med en række øvelser. Se forskellige øvelser du kan lave for at styrke løbekroppen.

 

7Vend fokus indad. Det er oplagt også at bruge tiden på at vende fokus indad – og sørge for at holde dig i form mentalt. Få tips til mentaltræning

 

8Støt op om de lokale tilbud. Det er nu, du for alvor skal støtte din lokale løbeklub, den lokale træner og den lokale løbebutik. Hold øje med deres facebooksider i forhold til de tilbud, som de kommer til at tilbyde.  

 

9Spred budskabet. Motion er vigtigt – især i disse tider, hvor vi opholder os mest hjemme på matriklen. Vi har derfor lagt en række gratis mini-guides ud til begynderne, som du enten selv kan benytte eller dele med dine venner, hvis de skal i gang med at løbe. 

Hvad sker der, hvis der bliver udgangsforbud? 

Der er allerede godt gang i virale videoer om folk, der løber på terrasser og i lejligheder for at holde løbeformen ved lige under hjemmekarantæne eller udgangsforbud. Lige nu krydser vi fingre for, at vi ikke kommer til det punkt, hvor vi skal have udgangsforbud i Danmark, som det ses i andre lande. I Spanien koster det f.eks. en bøde på 100€ (eller i yderste ekstrem fængselsstraf), hvis man bliver taget i at løbe eller dyrker en anden form for motion udendørs. Så det er med at nyde løbet mens vi stadig kan! 

 

>> Du kan også se vores bud på, hvordan Covid-19 påvirker løberne og sportsbranchen << 

 

Disclaimer: Denne artikel er skrevet ud fra den viden, som redaktionen har d. 28. marts 2020. Vi tager derfor forbehold for ændringer fra regeringen samt ny information om Corona i tiden herefter. Hold altid øje med de nyeste anbefalinger fra myndighederne.